Lansarea versiunii WordPress 5.9 s-a amânat pe ianuarie 2022

Lansarea versiunii WordPress 5.9 s-a amânat pe ianuarie 2022

Lansarea versiunii WordPress 5.9 a fost amânată pe luna ianuarie 2022, din cauza unor probleme care nu au putut fi rezolvate la timp pentru lansarea WordPress 5.9 Beta 1, care a fost inițial programată pentru data de 16 noiembrie 2021. Acum, lansarea acestei actualizări WordPress este programată pe 25 ianuarie 2022.

Întârzieri în lansarea versiunii WordPress 5.9

Inițial, lansarea WordPress 5.9 a fost programată pe 14 decembrie 2021. A treia versiune majoră a WordPress pentru 2021 trebuia să semnaleze încheierea celei de-a doua etape a proiectului Gutenberg prin introducerea Full Site Editing (FSE). FSE ar permite utilizatorilor să controleze și să editeze simultan atât conținutul paginii, cât și designul site-ului web, folosind blocuri.

Dar echipa a amânat versiunea 5.9 pe 25 ianuarie 2022, după ce nu a reușit să îndeplinească etapele. O eroare de blocare a cauzat întârzieri în Beta 1, care a afectat întreaga cronologie. Colaboratorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la fezabilitatea respectării termenului limită din decembrie 2021.

Robert Anderson, Editor Tech Lead pentru 5.9, a publicat un rezumat al blocajelor găsite în timpul testării FSE în nucleu. Echipa a categorisit blocajele ținând cont că ar întârzia Beta 1 sau WordPress 5.9.

Conform cronologiei publicate de WordPress, echipa a trebuit să decidă dacă preferă să respecte termenul limită prin lansarea unei versiuni semnificativ diminuate a WordPress sau să lanseze versiunea completă a WordPress la o dată ulterioară, în schimb. Echipa a ales ultima opțiune.

Tonya Mork, Core Tech Lead pentru 5.9, a spus că au luat în considerare livrarea FSE și a temei Twenty Twenty-two în WordPress 6.0, dar ar fi fost prea târziu. „Versiunea 6.0 nu va avea loc până în aprilie 2022 – prea mult pentru comunitate să le aștepte. După ce a analizat lista de probleme, echipa Core Editor a văzut că funcțiile ar putea fi livrate în 5.9 cu programul revizuit”, a declarat Mork.

Componentele-cheie ale WordPress 5.9 nu sunt gata

Anne McCarthy, liderul co-testării WordPress 5.9, spune că această actualizare include o selecție de funcții interconectate, precum stiluri globale, fluxuri de teme bloc, blocuri de navigare și editori de șabloane. Multe dintre aceste funcții nu erau gata de utilizare.

Tema Twenty Twenty-two, care ar trebui să fie livrată cu WordPress 5.9, depinde de aceste funcții. „Pentru ca FSE și tema să strălucească, este cel mai logic ca acestea să fie livrate împreună, ceea ce face dificilă amânarea livrării uneia singure. Au nevoie de mai mult timp pentru a fi rafinate și livrate împreună”, a spus McCarthy.  De asemenea, a menționat că au fost mai puțini colaboratori în 2021, ceea ce a dus la întârziere. Echipa a încetat temporar să lucreze la funcții noi, astfel încât colaboratorii să se poată concentra pe finalizarea versiunii 5.9.

Noul program de lansare WordPress 5.9

Noul program propus este după cum urmează:

  • 30 noiembrie – WordPress 5.9 Beta 1
  • 7 decembrie – Beta 2
  • 14 decembrie – Beta 3
  • 21 decembrie – Beta 4 (opțional)
  • 4 ianuarie – Lansarea candidatului 1 (RC1) – la 5 săptămâni după Beta
  • 11 ianuarie – RC2
  • 18 ianuarie – RC3
  • 25 ianuarie – data lansării

Echipa decide dacă termină editarea completă la timp pentru lansarea WordPress 5.9 sau o vor include în WordPress 6.0.

În încheiere

Se pare că utilizatorii vor avea de așteptat până în 2022 pentru versiunea 5.9, întrucât echipa are de rezolvat problemele apărute în funcțiile de editare completă a site-ului.

Dacă ai nevoie de ajutor cu crearea de website-uri, nu ezita să apelezi la echipa Webist!

Leave a Comment