Ce este nou în versiunea Gutenberg 11.9?

Ce este nou în versiunea Gutenberg 11.9?

Cele mai recente versiuni ale Gutenberg sunt încercările WordPress de a introduce anumite caracteristici finale, înainte de lansarea WordPress 5.9.

Actualizările Gutenberg 11.8

Actualizarea Gutenberg 11.8 a fost lansată în 27 octombrie 2021. Principalele repere ale acestei actualizări includ Modele Recomandate și instrumente de spațiere.

Modele Recomandate

Directorul de Modele este adeseori principala sursă a modelelor de bloc. Cu actualizarea Gutenberg 11.8, utilizatorii pot alege dintr-un set de 15 modele selectate atunci când deschid opțiunea de inserare a modelelor. Modelele au fost extrase din lista de categorii evidențiate a WordPress. Elementele de pe listă sunt alese frecvent de membrii echipei, care lucrează la directorul de modele.

Instrumente de spațiere

Comenzile de spațiere sunt esențiale pentru ca postările și paginile să arate bine. Gutenberg 11.8 introduce îmbunătățiri în acest domeniu, în special:

  • Blocuri de titluri. Controalele de spațiere erau deja disponibile pentru blocul de titlu al site-ului, dar echipa Gutenberg a considerat că ar fi necesar să introducă această caracteristică în toate blocurile care generează titluri, inclusiv în blocul Navigare. Cu această actualizare, utilizatorii nu trebuie să adauge manual marginile sau spațiul de umplutură pentru suport în fiecare model sau șablon care utilizează blocuri de antet.
  • Suport pentru decalaj bloc de navigare. Gutenberg 11.8 introduce suport pentru decalaj bloc de navigare, permițând utilizatorilor să controleze distanța dintre elementele unui bloc de navigare și îmbunătățind suportul decalaj bloc introdus în Gutenberg 11.5.
  • Buton Block Gap și marginile verticale. Această caracteristică nouă, legată de suportul Block Gap, permite utilizatorilor să ajusteze și să controleze spațiul de deasupra și de sub butoane.

Actualizările Gutenberg 11.9

În stilul caracteristic Gutenberg, echipa a lansat versiunea Gutenberg 11.9 în data de 10 noiembrie 2021, la două săptămâni după actualizarea precedentă. Gutenberg 11.9 evidențiază editarea site-ului și blocurile legate de teme înainte de lansarea WordPress 5.9 cu tema Twenty Twenty-Two, care introduce editarea șabloanelor și stiluri globale.

Această versiune include:

  • Îmbunătățiri la editorul site-ului
  • Explorator de modele
  • Blocuri noi de comentarii

Îmbunătățiri la editorul site-ului

Echipa Gutenberg își propune să introducă treptat editarea completă a site-ului pentru utilizatorii WordPress, adăugând elementul de meniu Editor site în meniul Aspect. În urma propunerii IA de editare a site-ului, elementul de meniu a fost de asemenea redenumit Editor.

În plus, echipa a adus și îmbunătățiri la încărcarea inițială a editorului site-ului și a inclus câteva caracteristici comune editorului de blocuri, precum previzualizări bogate în interfața de editare a linkurilor. De asemenea, a îmbunătățit interfața cu utilizatorul pentru a salva mai multe entități și a adăugat text descriptiv.

Fanii modulului Gutenberg ar putea observa că echipa face deja treptat tranziția spre adaptarea blocurilor și a editorilor la stilurile globale.

Explorator de modele

Gutenberg 11.9 aduce îmbunătățiri la versiunea 11.8 prin introducerea unei caracteristici care le permite utilizatorilor de pe desktop și tablete să exploreze mai ușor modelele. Tot ce trebuie aceștia să facă este să dea click pe butonul „Explorare” și apare o nouă interfață, cu mai mult spațiu. Înainte de această actualizare, utilizatorii erau nevoiți să parcurgă sute de modele prin dispozitivul îngust de inserare.

Blocuri noi de comentarii

Gutenberg 11.9 a introdus de asemenea numeroase blocuri noi de comentarii. Noile blocuri de comentarii funcționează similar celor vechi, însă afișează comentariile prin intermediul unui șablon implicit format din blocuri cu Autorul Comentariului Postat, Data Comentariului Postat și Conținutul Comentariului Postat.

Deținătorii de site-uri pot aranja aceste blocuri de comentarii în funcție de preferințele lor în materie de aspect. Adăugarea noilor blocuri de comentarii este de asemenea un pas înainte pentru ca proprietarii și autorii blocurilor să îți poată controla rezultatele comentariilor postate.

Concluzii finale despre actualizarea Gutenberg 11.9

Actualizările Gutenberg 11.8 și 11.9 se concentrează pe îmbunătățirea exploratorului de modele și a blocului de navigare, acestea sunt ultimele două actualizări înainte de lansarea mult-așteptatului WordPress 5.9.

Citește și: Automattic este evaluat la 7.5 miliarde de dolari.

Leave a Comment