Maya Angelou, poet, activistă pentru drepturile civile și autoare americancă, a spus: „Oamenii vor uita ce ai spus, oamenii vor uita ce ai făcut, dar oamenii nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”. Pornind de la această idee putem dezvolta subiectul legat publicitatea emoțională. Dacă ești creator de conținut, cu siguranță te-ai întrebat care sunt secretele pentru a crea conținut care se conectează instantaneu cu publicul tău, care te ajută să rămâi în memoria celor care te citesc. Despre asta îți vom spune în articolul de azi.
Probabil că ai observat deja că, în ceea ce privește conținutul online, cel mai viral este cel care transmite mai multă emoție. Oamenii sunt legații de reacții emoționale și își formează păreri instantanee bazându-se pe prima impresie, așadar nu contează câtă informație îi oferi audienței tale, ci modul în care o faci. Poți oferi o mulțime de informații, însă doar faptele prezentate nu vor convinge cititorii să îți acorde atenție, să rămână pe pagina ta sau să cumpere de la tine.
Aici intervine conținutul emoțional, ca o combinație a logicii și a emoției menite să convingă oamenii. Consumatorii tău sunt în permanență bombardați cu o serie de mesaje, din toate direcțiile, și singurul mod prin care poți să le atragi cu adevărat atenția este prin atingerea emoțiilor lor. Dacă ai abilitatea de a te adresa inimii și psihicului uman, poți face ușor oamenii să te asculte. Însă, pentru a utiliza publicitatea emoțională, este important să știi care sunt emoțiile de bază pe care le simte toată lumea și cum le poți utiliza pentru a te adresa publicului tău țintă.
Pentru publicitatea emoțională este necesar să înțelegi cum funcționează emoțiile
Psihologia a identificat șase emoții de bază, pe care le experimentează toată lumea: fericire, tristețe, dezgust, frică, surpriză și furie. În plus, conform filosofiei antice, una dintre cele trei tehnici de a convinge un public este patosul, care analizează felul în care ceea ce spui sau faci poate evoca anumite emoții în publicul tău. Astfel, când vrei să folosești publicitatea emoțională, este esențial să alegi o singură emoție pe care vrei să o folosești pentru a crea conținut care se conectează instantaneu cu publicul tău.
Fericirea
Indiferent dacă este vorba despre un zâmbet sau o cupă de înghețată, fericirea ne face să ne dorim să împărtășim lucruri. Fericirea este o emoție incredibil de puternică și pozitivă pe care marketerii o folosesc pentru a asocia pozitivismul cu brandul lor.
Tristețea
La capătul opus se regăsește tristețea, care se folosește ca un catalizator pentru a genera empatie, compasiune și grijă. Însă trebuie să ai grijă să găsești un echilibru atunci când folosești această emoție, deoarece prea multă durere va îndepărta oamenii de mesajul tău, iar prea puțină nu va reuși să creeze niciun impact. O metodă excelentă de a descrie într-un mod eficient tristețea este să începi cu o oarecare suferință și să închei într-o notă inspirațională.
Dezgustul
Emoțiile puternice ne însoțesc mult timp, iar dezgustul este o senzație specială, care ne determină să reacționăm imediat. Prin intermediul conținutului, poți evoca dezgust pentru a determina publicul tău țintă să se îndrepte înspre soluțiile pe care le oferi.
Frica
Frica este instinctivă și este primul nostru răspuns natural la orice amenințare, fie că este una reală sau percepută de noi ca fiind amenințare. Nu trebuie să sperii sau să ameninți oamenii pentru a primi mesajul tău, ci poți integra subtil în mesajul tău părțile înfricoșătoare ale vieții pentru a promova diverse produse sau servicii precum medicamente, asigurări de viață sau chiar înlocuitori pentru țigări.
Surpriza
Ia-ți publicul țintă prin surprindere! Dacă poți surprinde oamenii, îi poți entuziasma să devină parte a poveștii tale și să profite de noutatea experienței pe care le-o oferi.
Furia
Furia ne face să ne dorim să facem lucruri. Dacă vrei ca oamenii să acționeze, să devină vocali, să ți se alăture sau să fie determinați să accepte noi provocări, construiește-ți strategia de marketing în jurul laturii lor furioase și încăpățânate.
Acestea sunt doar principalele emoții pe care te poți baza pentru a-ți construi publicitatea emoțională, astfel încât mesajul tău să ajungă la publicul vizat. Alte emoții pe care le poți folosi sunt umorul, aventura, compasiunea, incluziunea, diversitatea, romantismul, popularitatea, încrederea, mândria și valoarea.
Creează rezonanță cu publicitatea emoțională
Alegerile pe care le fac consumatorii sunt în cea mai mare parte bazate pe instinct și emoții. Pur și simplu, nu au timp să gândească logic cu privire la motivul pentru care le place un anumit produs sau serviciu. De aceea este necesar să te conectezi cu ei instantaneu astfel încât să apese butonul de apreciere, să plaseze comanda, să se aboneze sau să acționeze așa cum ți-ai propus prin publicitatea emoțională.
Pentru a-ți atinge audiența la un nivel mai profund, este necesar să le înțelegi potențialilor tăi consumatori fricile, aspirațiile, luptele și dorințele. Pentru asta, este nevoie să creezi tipare de consumatori și să identifici temele universale care ating emoțiile consumatorilor tăi.
Tacticile tale de marketing trebuie să se concentreze asupra creării de relații, astfel încât consumatorii să aibă încredere în tine. Influențează oamenii prin expresii vizuale și textuale autentice, creative și unice ale brandului tău. În ceea ce privește alegerea modului în care îți construiești campaniile, este necesar ca tot ceea ce faci să fie un apel la acțiune către consumatorii tăi, iar acest lucru este posibil doar prin intermediul emoțiilor.
Care sunt obiectivele tale în ceea ce privește conținutul pentru publicitatea emoțională?
Cu toții ne dorim să ne lăsăm amprenta asupra lumii și, având în vedere viteza cu care se dezvoltă viața digitală, singurul mod prin care poți crea o impresie de durată este prin stabilirea unor obiective clare, identificabile și tangibile. Îți poți agăța audiența din prima, dar numai o strategie de marketing inteligentă din punct de vedere emoțional îți va determina consumatorii să revină la tine.
Loialitatea consumatorilor față de brand este determinată de profunzimea conexiunii emoționale pe care ai construit-o cu ei și va fi susținută doar dacă este fundamentală în realitate. Așadar, este important să îți împărtășești povestea și să te conectezi cu consumatorii în subconștient. Îți dorești să îți dezvolți afacerea, brandul, clientela și să îți transformi prospecții în clienți, dar cum faci asta?
Iată câteva lucruri pe care ar fi bine să le iei în considerare în cadrul campaniei tale de marketing emoțional:
- Devino memorabil, determină-ți consumatorii să se îndrăgostească de brandul tău și să rămână captivați pentru că pur și simplu nu pot să renunțe la experiența pe care le-o oferi.
- Împărtășește bucurie, invitând oamenii să devină parte a grupului, lanțului, mișcării sau unei declarații. Bucuria de Crăciun sau reducerile de final de an trebuie să îi convingă pe oameni că sunt parte a festivităților.
- Creează o senzație de apartenență prin trimiterea de mesaje identificabile publicului tău. Acest lucru necesită să vorbești limba consumatorilor tăi și să îți sincronizezi perfect campaniile.
- Determină oamenii să vorbească despre tine, ispitește-i cu surprize potențiale și menține-le vie curiozitatea. Dacă lucrezi continuu pentru a crea produse, servicii și funcții noi și interesante, consumatorii tăi îți vor asocia brandul cu inovația.
- Adresează-te fricii consumatorilor prin introducerea de noi concepte, personaje și alegeri care țin de stilul de viață și pe care nu vor vrea să le rateze.
- Adresează-te melancoliei și necazurilor vieții prin invitarea oamenilor să se oprească și să reconsidere problemele care țin de societate, finanțe, fizic, mental și alte constrângeri.
- Inspiră-i prin împărtășirea de povești care le permit cititorilor tăi să manifeste vulnerabilitate și apoi încheie povestea într-o notă inspirațională, astfel încât audiența ta să aibă șansa să zâmbească printre lacrimi.
Concluzie
Publicitatea emoțională este un instrument puternic și eficient, care te ajută să atragi publicul, pentru a converti cititorii în clienți și a-ți dezvolta afacerea. Pentru a crea conținut care se conectează instantaneu cu publicul tău, este imperios să fii creativ și autentic, în timp ce ții cont de cerințele și dinamica audienței tale.
Comentarii recente