Atunci când îți creezi un website în WordPress, ai posibilitatea de a instala sute de module (plugin-uri) pentru a te ajuta să optimizezi site-ul. Acestea pot îmbunătăți un site cu funcții speciale, iar sute de opțiuni sunt disponibile, în funcție de nevoile personale. Există module pentru diverse funcții de pe site, însă toate acestea sunt împărțite în două categorii esențiale, despre care vom discuta azi: module gratuite și module premium.
Ce sunt modulele WordPress?
Modulele WordPress le promit proprietarilor de website-uri să extindă și să modifice funcțiile disponibile în site-ul WordPress. Funcțiile, inclusiv formulare, magazine de comerț electronic, cursuri online și instrumente pentru ajustarea WordPress astfel încât să corespundă nevoilor tale pot fi ușor adăugate la site, fără a fi nevoie să utilizezi coduri în acest sens.
O piață oficială de module gratuite este disponibilă pe WordPress.org și în panoul de control al site-ului. În plus, modulele sunt disponibile pentru a fi cumpărate de la dezvoltatori terți și pot fi încărcate în site. Dezvoltatorii pot crea soluții personalizate în module, pentru a modifica funcțiile WordPress sau caracteristicile altor module.
Cum funcționează modulele?
Versiunea de WordPress pe care o descarci de pe site-ul lor oficial sau pe care o instalezi din contul tău de găzduire este un simplu cadru pentru site-ul tău. Pentru a extinde funcționalitatea WordPress în alte direcții și pentru a crea diferite tipuri de site-uri, utilizatorii pot instala o varietate de module care ajută la monetizarea unui blog prin adăugarea de caracteristici specifice, cum ar fi configurarea unui magazin de comerț electronic pe WordPress, crearea unui site cu abonamente, sau postarea unui portofoliu.
Deoarece modulele WordPress sunt bucăți separate de cod suprapuse pe codul sursă WordPress original, ele pot fi actualizate sau modificate, adăugate sau șterse, separat de codul de bază al site-ului. Pentru a funcționa corect, orice plugin pe care îl instalezi trebuie să fie compatibil cu versiunea WordPress pe care o rulează site-ul tău.
Odată instalat un nou modul, acesta trebuie activat și poate fi editat sau personalizat folosind propriile sale opțiuni din setări sau din panoul de control principal al site-ului. Atunci când un modul nu mai este necesar, acesta poate fi dezactivat și șters, procedeu prin care sunt eliminate toate fișierele relevante din instalarea WordPress.
Module gratuite
Cea mai mare sursă pentru module gratuite și open source este directorul oficial de module WordPress. Acesta este disponibil imediat cu orice instalare WordPress, astfel încât utilizatorii să îi poată răsfoi conținutul direct din panoul de control al site-ului.
În directorul de module WordPress sunt listate peste 50.000 de module menite să ajute la îmbunătățirea SEO a unui site, la crearea formularelor de contact sau înscriere, instalarea galeriilor foto, optimizarea imaginilor de pe site și multe altele. Modulele incluse în acest director au fost create de membrii comunității WordPress și sunt supuse unei revizii intense înainte de a fi listate, astfel încât utilizatorii să le poate utiliza în siguranță și acestea să fie actualizate pentru a putea fi utilizate împreună cu o anumită versiune WordPress.
Directorul de module WordPress nu este singurul loc de unde poți obține module gratuite, ci există numeroase pluginuri gratuite disponibile la designeri și dezvoltatori terți, care sunt oferite ca parte a unei palete mai vaste de servicii.
De asemenea, există module gratuite create și partajate de utilizatori independenți WordPress, care au experiență în codificare și dezvoltare web și există un număr mare de tutoriale disponibile care pot învăța pe oricine să creeze un modul menit să răspundă unei nevoi specifice.
Module premium
Poți achiziționa module premium de la piețele de active de design și de la designeri și dezvoltatori WordPress individuali. Prețurile pentru module premium variază de la câteva zeci la câteva sute de dolari, în funcție de complexitatea modulului și de serviciile care îl însoțesc.
De asemenea, modulele premium, sau Pro, pot și proiectate personalizat, pentru a satisface nevoi specifice. În general, modulele personalizate au prețuri mai mari decât modulele premium.
Modulele premium sunt adeseori însoțite de diverse opțiuni suplimentare, inclusiv asistență continuă pentru clienți și actualizare regulată de la creatorul modulului respectiv.
Dezvoltatorii de module comerciale afirmă că orice modul pe care îl vând este creat cu cod de calitate pentru securitate și stabilitate, astfel încât să poată funcționa perfect cu codul de bază WordPress.
Module gratuite sau module premium – ce alegi?
Toate modulele din directorul WordPress.org trebuie să îndeplinească un anumit nivel de calitate înainte de a putea fi oferite spre utilizare. Așadar, fie că vorbim despre module gratuite sau module premium, toate sunt create să fie în conformitate cu nivelul de calitate cerut, înainte de a fi oferite utilizatorilor.
Spre deosebire de modulele gratuite, cele premium pot veni cu asistență suplimentară și tutoriale care să ajute la utilizarea modulului, în timp ce unele module gratuite nu dispun de această asistență sau de tutoriale.
O versiune gratuită a unui modul poate fi oferită ca un stimulent pentru a face upgrade la o versiune premium pentru a accesa întreaga gamă de funcții ale modulului respectiv. Dacă alegi să instalezi un modul gratuit, în special din afara sursei oficiale, adică a directorului WordPress, este esențial să cauți sursa.
O altă recomandare de care este important să ții cont este să te asiguri că modulul pe care dorești să îl instalezi este compatibil cu versiunea ta de WordPress. De asemenea, când vrei să instalezi un modul, ține cont de orice situații sau probleme semnalate de utilizatorii actuali ai modulului respectiv. Înainte de a instala un modul, este recomandat să te documentezi cu privire la furnizorul acestuia, pentru a te asigura că este unul de încredere și cu o reputație bună.
Designerii WordPress dau asigurări că, indiferent ce nevoi ai pentru site-ul tău, există un modul care să te poată ajuta și multe dintre aceste module sunt sigure, securizate și complet gratuite.
Așadar, când vine vorba despre a alege între module gratuite și module premium, decizia îți aparține în totalitate. Ține cont de nevoile tale și de preferințele pe care le ai cu privire la utilizarea modulelor, pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine și site-ul tău.
Comentarii recente