Scurgerile de date sunt frecvente în zilele noastre și, cu toate astea, numeroase persoane tind să ignore importanța utilizării parolelor sigure și puternice pentru a-și securiza conturile de pe website-uri și din aplicații. Date fiind toate furturile de date online, nimeni nu poate pretinde că este scutit de potențiale riscuri de securitate.
Recent, renumita platformă Quora a fost compromisă de hackeri rău intenționați. Ca urmare, peste 100 de milioane de utilizatori au avut informațiile personale expuse: nume, adrese de email, parole criptate și alte informații sensibile. Cu toate că un astfel de atac în sine s-ar putea să crezi că nu te afectează personal, dacă ai folosit contul de pe Quora pentru a te înregistra în alte aplicații, ești expus riscului de a avea și celelalte conturi compromise, de asemenea.
Alte încălcări majore de securitate a datelor din ultima perioadă includ Adobe, LinkedIn și, mai recent, hackerii au găsit o modalitate de a exploata unul dintre cele mai populare pluginuri GDPR de la WordPress.
Aici intervine autentificarea cu doi factori (prescurtată 2FA – Two-Factor Authentication) pentru WordPress. Spre deosebire de paginile tradiționale protejate prin parolă, 2FA introduce un al doilea nivel de verificare a identității, care poate proteja site-urile WordPress.
În articolul de azi, îți prezentăm cele mai bune șapte pluginuri WordPress de autentificare cu doi factori pentru a-ți proteja site-ul.
Ce este autentificarea cu doi factori pentru WordPress?
Dacă ți-ai uitat vreodată parola pe un site precum Google, de exemplu, știi că atunci când ai încercat să o resetezi ți s-a cerut să îți verifici identitatea folosind o frază memorabilă sau trimițând un cod PIN primit prin sms. Aceasta este implementarea de bază a autentificării cu doi factori, întrucât ți se cere să îți verifici identitatea doar după ce ai pierdut accesul la contul tău.
O abordare mai robustă și mai sigură este să te asiguri că fiecare încercare de conectare este protejată de verificare cu doi factori.
Cele mai populare metode folosite pentru autentificarea cu doi factori includ adrese de e-mail externe, utilizarea unei aplicații pentru telefonul mobil, cum ar fi Google Authenticator sau Authy, pentru a accesa un cod de securitate (TOTP sau HOTP), jetoane bazate pe hardware (de exemplu, YubiKey) care utilizează protocoale precum FIDO, SMS-uri sau apeluri telefonice și fraze memorabile în plus față de parolă.
Din fericire, există o diversitate de pluginuri WordPress de autentificare cu doi factori. În articolul de azi îți prezentăm șapte dintre cele mai bune astfel de pluginuri, pe care și tu le poți folosi pentru a spori securitatea contului tău.
Top 7 pluginuri WordPress de autentificare cu doi factori
1. Two-Factor
Two-Factor este un plugin de autentificare cu doi factori 100% gratuit, care provine de la colaboratori de bază WordPress bine-cunoscuți.
Pe lângă faptul că este gratuit, caracteristica sa remarcabilă este că acceptă o serie de metode diferite de autentificare, inclusiv:
- Codurile prin e-mail
- TOTP – funcționează cu orice aplicație de autentificare, cum ar fi Google Authenticator
- FIDO Universal 2nd Factor (U2F) – permite oamenilor să utilizeze chei de securitate fizice, cum ar fi YubiKey
- Coduri de rezervă
Deși este unul dintre cele mai bune pluginuri WordPress de autentificare cu doi factori, are și câteva dezavantaje, cum ar fi:
- Deși este excelent pentru securizarea contului tău personal, nu oferă atât de multe opțiuni pentru a impune autentificarea cu doi factori pentru diferite tipuri de utilizatori de pe site-ul tău.
- Nu oferă nicio integrare pentru autentificarea pe bază de text.
În general, dacă dorești doar să îți asiguri propriul cont WordPress (plus, poate, conturile câtorva colaboratori), această opțiune 100% gratuită este o soluție ideală.
2. WP 2FA
WP 2FA este un plugin WordPress popular de autentificare cu doi factori de la WP White Security, aceeași echipă din spatele unui număr de instrumente de securitate bine cunoscute, cel mai important dintre acestea fiind pluginul WP Activity Log .
WP 2FA îți permite să configurezi autentificarea cu doi factori printr-o varietate de metode, în versiunile sale gratuite și plătite.
Versiunea gratuită acceptă orice aplicație populară de autentificare – de exemplu Google Authenticator sau Authy. Versiunea cu plată oferă o integrare Authy mai avansată, care acceptă doi factori prin SMS, notificare push, WhatsApp și apeluri primite.
De asemenea, acceptă coduri de rezervă unice în cazul în care utilizatorii pierd accesul la metoda lor.
În plus, îți oferă oportunitatea de a configura politici personalizabile cu doi factori, care este un domeniu mare în care excelează față de pluginul anterior. De exemplu, poți forța anumite roluri de utilizator să folosească doi factori în timp ce îl faci opțional pentru alții.
Ai acces și la alte funcții utile, cum ar fi dispozitive de încredere, integrarea utilizatorului cu configurarea în doi factori și multe altele.
Există o versiune gratuită funcțională la WordPress.org, iar versiunea plătită începe de la doar 29 dolari.
3. Two Factor Authentication
Two Factor Authentication este un plugin freemium de la aceiași dezvoltatori ai popularului plugin de rezervă UpdraftPlus.
Acceptă metodele TOTP și HOTP, care îți permit să utilizezi orice aplicație de autentificare, cum ar fi Google Authenticator sau Authy.
Versiunea premium adaugă și coduri de rezervă de urgență în cazul în care utilizatorul pierde accesul la dispozitiv.
Unul dintre domeniile în care acest plugin excelează față de pluginul Two-Factor menționat anterior este atunci când vine vorba de stabilirea politicilor și gestionarea diferitelor tipuri de utilizatori. Iată câteva exemple în acest sens:
- Activezi/dezactivați autentificarea cu doi factori pentru diferite roluri de utilizator. De exemplu, o poți solicita pentru administratori, dar nu pentru abonați.
- Activezi/dezactivezi autentificarea cu doi factori pentru anumite roluri de utilizator.
- Gestionezi autentificarea cu doi factori ai altor utilizatori din contul tău de administrator.
- Permiți dispozitive de încredere, astfel încât utilizatorii să nu fie nevoiți să verifice același dispozitiv pentru o anumită perioadă de timp (de exemplu, 30 de zile).
De asemenea, are și alte caracteristici frumoase, cum ar fi o opțiune pentru utilizatori de a gestiona doi factori de pe front-end.
Cu toate acestea, este puțin limitat în cele două metode ale sale – nu există nicio opțiune de a utiliza cheile hardware, e-mailul sau SMS-urile/apelurile telefonice.
Există o versiune funcțională gratuită la WordPress.org, iar versiunea plătită începe de la doar aproximativ 24 dolari.
4. miniOrange 2FA
Soluții de autentificare fără întreruperi miniOrange pentru a proteja expunerea datelor sensibile. Pluginul WordPress al companiei este construit pentru a oferi o integrare ușoară cu serviciul Google Authenticator. Cu toate acestea, îți permite să utilizezi metode de autentificare suplimentare, cum ar fi coduri QR scanabile, notificări push, jetoane soft și întrebări de securitate.
După activarea pluginului, te poți îndrepta către MiniOrange Dashboard și poți începe configurarea metodei preferate de verificare a autentificării. Designul intuitiv al interfeței facilitează selectarea rapidă a unei soluții care ți se pare potrivită.
Este important să reții că miniOrange îți solicită să instalezi aplicația lor mobilă dacă dorești să utilizezi tehnici de verificare mai solide, cum ar fi notificările push și codurile QR.
Versiunea gratuită limitează 2FA la un singur utilizator pe site. Dacă dorești să activezi 2FA pentru mai mulți utilizatori, va trebui să iei în considerare o opțiune plătită. Avantajul utilizării versiunii premium este că poți activa metode suplimentare de autentificare. Mai exact, verificarea prin SMS și e-mail.
Dacă operezi un blog mai mic și ești singurul administrator activ, atunci versiunea gratuită ar trebui să fie mai mult decât suficientă pentru a oferi o protecție adecvată a securității site-ului tău.
5. Duo Two-Factor Authentication
Duo este un plugin robust „2FA ca serviciu” menit să îți protejeze securitatea contului WordPress. Procesul simplu de integrare durează doar câteva minute pentru a fi configurat.
După ce ai terminat de configurat pluginul, un alt nivel de securitate este adăugat site-ului tău WordPress.
După ce utilizatorii se conectează folosind acreditările implicite WordPress, li se va cere să își verifice identitatea cu doi factori, folosind oricare dintre metodele de autentificare Duo alese.
Lista completă a metodelor de autentificare oferite de Duo include:
- Accesul de conectare printr-o singură atingere folosind aplicația Duo, ceea ce oferă o modalitate rapidă și ușoară de a-ți dovedi identitatea.
- Parolă personalizată generată din aplicație. Funcționează și în modul offline.
- Parolă personalizată trimisă la numărul tău de telefon prin SMS. Și această opțiune este excelentă pentru momentele în care nu ai acces la internet.
- Apel invers simplu la numerele de telefon fix și mobil.
Dacă dorești să fii liniștit când vine vorba de securitatea site-ului tău WordPress (pe lângă faptul că ai o copie de rezervă ), atunci Duo este una dintre cele mai ușor de utilizat opțiuni.
6. Rublon
Nu este o surpriză pentru nimeni că hackerii încearcă mereu noi metode și tehnici pentru a pătrunde în site-uri. Tocmai din acest motiv, atunci când gestionezi informații sensibile, nu există nicio scuză pentru a evita să faci eforturi suplimentare pentru a asigura protecție la nivel de industrie.
Aceasta este premisa Rublon, o soluție avansată și sofisticată de autentificare cu doi factori. Acest plugin îți permite să configurezi numeroase metode de verificare, cum ar fi primirea unui link prin e-mail pentru confirmare. Rublon va salva informațiile despre dispozitiv și îți va permite să te conectezi folosind doar o parolă de pe acesta.
În plus, poți utiliza aplicația Rublon pentru a menține siguranța site-ului oriunde ai merge. Cu ajutorul acestui plugin, te conectezi folosind numele de utilizator/parola implicite și îți verifici identitatea scanând codul QR folosind telefonul.
7. SecSign
SecSign oferă o experiență universală de autentificare 2FA pe mobil pentru site-urile WordPress. Pluginul folosește metode de criptare de ultimă generație pentru a asigura protecție împotriva forței brute.
În plus, cheile private generate de SecSign nu sunt niciodată conectate la un server extern. În schimb, cheile sunt create direct de aplicația mobilă și tu ești singura persoană care le vede.
Diferența de bază dintre acesta și alte plugin-uri din această rezumare este că SecSign își folosește platforma personală de identificare: SecSign ID. Aceasta înseamnă că nu vei folosi deloc credențialele tale WordPress. Mai degrabă, poți utiliza Portalul SecSign pentru a genera nume de ID unice pentru fiecare dintre utilizatorii tăi.
Ca rezultat, poți profita de metode de verificare precum amprenta digitală (pentru utilizatorii Apple) și de tehnici mai puțin complicate, cum ar fi selecția personalizată a imaginilor.
Cum alegi cel mai potrivit dintre aceste pluginuri WordPress de autentificare cu doi factori?
Alegerea celui mai potrivit dintre aceste pluginuri WordPress de autentificare cu doi factori depinde de câteva aspecte, cum ar fi:
- Metodele de autentificare cu doi factori pe care dorești să le utilizezi. De exemplu, tastele fizice FIDO sau aplicațiile pentru smartphone TOTP.
- Câtă flexibilitate ai nevoie pentru a impune autentificarea cu doi factori pentru diferite tipuri de utilizatori.
Desigur, bugetul tău ar putea juca un rol esențial în alegerea unuia sau altuia dintre aceste pluginuri WordPress de autentificare cu doi factori.
Gânduri la final despre cele mai bune 7 pluginuri WordPress de autentificare cu doi factori
Nu poți pune preț pe siguranța datelor. Expunerea la atacuri poate afecta identitatea brandului tău, poate reduce încrederea pe care utilizatorii o au în produsul sau serviciile tale și poate provoca stres pierdere de timp atunci când site-ul tău este piratat. Deși securitatea 100% nu poate fi garantată, autentificarea cu doi factori este una dintre cele mai bune tehnici disponibile pentru a preveni accesul neautorizat la site.
Cele 7 pluginuri WordPress de autentificare cu doi factori pe care ți le-am prezentat în acest articol sunt rapid de instalat și ușor de configurat. Chiar dacă nu îți place ideea de a folosi o aplicație mobilă sau telefonul pentru a verifica accesul la site sau să ai un cod unic stocat undeva în siguranță, este mai bine decât să te bazezi doar pe o singură parolă.
Dacă nu te simți familiarizat cu instalarea și configurarea acestor pluginuri, este important să reții că există specialiști care oferă servicii de mentenanță website, în cadrul cărora este inclusă și instalarea, configurarea și întreținerea periodică a pluginurilor WordPress.
Comentarii recente