În ultimii ani, tot mai mulți oameni au experimentat munca de acasă, iar odată cu această tendință de a lucra de acasă, un IP dedicat a început să devină o necesitate. Un IP dedicat crește protecția față de infiltrați, întrucât nu este necesar să îți împărtășești acreditările cu nimeni. Însă securitatea și performanța crescută sunt doar câteva dintre beneficiile de a avea un IP dedicat. În articolul de azi ne-am propus să îți arătăm care sunt principalele cinci beneficii de a avea un IP dedicat.
Ce este o adresă IP?
O adresă de protocol de Internet (IP) este o adresă unică utilizată pentru a identifica dispozitive, computere și servere individuale prin internet sau o rețea locală. Este alcătuit dintr-un șir de patru numere, fiecare dintre ele separat de un punct, de la 0 la 255.
Dispozitivele utilizează adresa IP pentru a comunica între ele. De exemplu, de fiecare dată când accesezi un website, computerul tău comunică cu serverul web prin adresa sa IP.
Te poți gândi la o adresă IP și precum la adresa unui dispozitiv. Ai nevoie de aceasta pentru a transfera informații între dispozitivele conectate la o rețea.
Adresele IP și Sistemul de Nume de Domeniu (Domain Name System – DNS)
Sistemul de nume de domeniu (DNS) a luat ființă deoarece adresele IP sunt formate din mai multe numere, fapt ce face dificil pentru utilizatori să își amintească șirul specific de numere care aparține unui site web. În esență, DNS-ul este o agendă mare de adrese în care computerele caută nume de domenii și le potrivesc cu adresele IP corespunzătoare.
Tipuri de adrese IP
Există diverse tipuri de adrese IP. Principalele patru tipuri sunt: privat, public, static și dinamic. Dintre acestea, primele două descriu locația rețelei, după cum urmează:
- Adresele de IP private operează numai într-o rețea locală. Router-ul tău îi atribuie fiecărui dispozitiv o adresă IP pentru a comunica intern cu acesta.
- Adresele IP publice sunt utilizate pentru a accesa internetul și îți sunt atribuite de către furnizorul de servicii de internet. Toate dispozitivele care folosesc aceeași conexiune au aceeași adresă de IP publică.
Fiecare dispozitiv conectat la internet are două adrese IP, deoarece nu există suficiente adrese IP pentru numărul de dispozitive folosite. IPv4 (IP versiunea 4) a fost creată în anii 1980 și folosea un sistem de 32 de biți care nu ținea cont de cât de repede va crește internetul. Astfel, a fost implementat IPv6.
Ultimele două tipuri de adrese IP descriu permanența rețelei. Iată cum:
- O adresă IP statică nu se modifică. Este creată manual. În general, o astfel de adresă IP este generată pentru servere care găzduiesc website-uri sau furnizează servicii de email și FTP.
- O adresă IP dinamică se schimbă și este cel mai comun tip de adrese IP. O astfel de adresă IP este activă doar pentru o anumită perioadă de timp, după care expiră. Computerul primește apoi o adresă de IP nouă sau cere automat una.
IP partajat versus IP dedicat
O adresă IP partajată este folosită de mai multe domenii. Majoritatea site-urilor web încep cu o adresă IP partajată , cum ar fi planurile de găzduire partajată. Deși adresele IP partajate sunt comune cu găzduirea partajată, este posibil să ai o adresă IP partajată fără un server partajat. De exemplu, furnizorul tău de găzduire web ar putea oferi un pachet de găzduire WordPress gestionat care partajează o adresă IP, dar nu partajează resursele serverului.
Pe de altă parte, o adresă IP dedicată este o adresă IP statică pe care o folosești exclusiv. Aceasta nu este legată de alte nume de domeniu. O adresă de IP dedicată este diferită de găzduirea dedicată. Poți obține un IP dedicat fără un server dedicat. Dar când te înscrii pentru un plan de găzduire dedicat, primești automat o adresă IP dedicată.
Beneficiile unui IP dedicat
Există numeroase beneficii când alegi un IP dedicat, inclusiv viteza și securitatea îmbunătățită a site-ului. Întrucât vei fi sigura persoană care folosește adresa IP respectivă, sunt zero șanse ca IP-ul să îți fie blocat, cu excepția faptului în care faci ceva rău, precum trimiterea de emailuri spam, de viruși sau programe malware.
Iată care sunt principalele beneficii ale utilizării unui IP dedicat:
1. Cu un IP dedicat, îți poți vedea website-ul folosind adresa IP
Unul dintre principalele avantaje ale folosirii unui IP dedicat este că îți poți vizita site-ul web prin introducerea adresei IP, întrucât ești singura persoană care o folosește.
2. Folosirea unui IP dedicat reduce riscul includerii pe lista neagră a IP-urilor
Deși este în general sigur să folosești o adresă IP partajată, există riscul ca site-ul să fie blocat în funcție de țară. Un alt website de pe serverul tău ar putea efectua activități ilegale, precum trimiterea de emailuri spam, viruși sau programe malware, astfel că motoarele de căutare ți-ar putea bloca site-ul web. În schimb, utilizând un IP dedicat, sunt zero șanse ca IP-ul tău să fie blocat, decât în cazul în care chiar tu faci activități ilegale.
3. Cu un IP dedicat, trimiți emailuri mai rapid
Un alt beneficiu al utilizării unui IP dedicat este livrarea mai rapidă a emailurilor. Serviciile de mesagerie, cum sunt Gmail și Yahoo au mai multă încredere în emailurile provenite de la IP-urile dedicate decât în cele provenite de la IP-urile partajate. Aceste servicii de mesagerie verifică adeseori emailurile de la adresele IP partajate, deoarece există un risc mai crescut de a primi emailuri spam de la adresele de email găzduite de IP-uri partajate.
4. Un IP dedicat îți asigură acces securizat de la distanță
Riscurile de securitate au crescut în ultima perioadă, de când tot mai multă lume lucrează de la distanță. O adresă IP dedicată le permite muncitorilor să se conecteze în siguranță la resursele companiei. Companiile nu au motive să se îngrijoreze pentru breșele de securitate. Dacă totuși întâmpină astfel de breșe de securitate, pot identifica imediat contul din care provine problema, întrucât fiecărui angajat îi este atribuit un IP dedicat.
5. Un IP dedicat asigură transferul de fișiere mai sigur și mai rapid
Îți poți construi serverul de protocol de transfer de fișiere (FTP) pentru a partaja fișiere într-o organizație cu o adresă IP dedicată. Acesta îți va asigura o protecție mai bună și o rată de transfer de fișiere mai rapidă.
Concluzie privind utilizarea unui IP dedicat
Întrucât au crescut riscurile privitoare la securitate de când tot mai mulți oameni lucrează de la distanță, este recomandat să optezi pentru utilizarea unei adrese IP dedicate, pentru a reduce riscurile. Un IP dedicat asigură un mod sigur de a te conecta la serverul de la distanță și scade riscul ca site-ul să îți fie blocat.
Comentarii recente