Rata de conversie este un procent de persoane care au efectuat o acțiune dorită, adică o conversie. Cel mai simplu exemplu este procentul de vizitatori ai unui magazin online, care au cumpărat un produs. Rata de conversie te ajută să măsori cu cât succes funcționează ceva sau cât de des este efectuată o acțiune comparativ cu numărul de persoane care ar fi putut realiza acțiunea respectivă.
Iată care sunt cele mai comune exemple ale ratei de conversie în marketingul online:
- Descărcare
- Click pe link
- Scroll-area pe pagina web
- Trimiterea prin formularul de contact
- Completarea unui chestionar
Cum se calculează rata de conversie?
Este simplu să calculezi rata de conversie. Pentru asta, trebuie să iei numărul de conversii, să îl împarți la numărul de vizite și să înmulțești acest număr cu 100.
Iată un exemplu:
Dacă au existat 2000 de vizite pe site-ul tău, iar dintre acestea, 80 au completat formularul de contact, reiese că ai o rată de conversie de 4%, conform formulei:
80÷2000×100 = 4%
Totuși, este important să știi că există conversii pe termen lung și pe termen scurt, adică afișări versus utilizatori unici. În exemplul dat, s-a ținut cont de numărul de vizite/afișări. Totuși, există și posibilitatea de a folosi utilizatori unici în locul afișărilor, iar un utilizator unic poate avea mai multe afișări, ceea ce modifică rata de conversie.
Dacă prin conversie te referi la click-ul pe un CTA, atunci este vorba despre o conversie pe termen scurt, unde iei în considerare fiecare impresie. În schimb, dacă dorești să măsori câți oameni sunt convertiți în clienți din versiunea de încercare, este important să ții cont de utilizatori unici ca punct de măsurare. În acest caz, vorbim despre conversie pe termen lung.
Care este cea mai bună rată de conversie?
O rată de conversie bună depinde de numeroși factori, precum industria, tipul de conversie, dacă este desktop sau mobil, perioada de timp măsurată și altele. Din această cauză, este greu de stabilit concret care este o rată de conversie bună. Totuși, estimativ se spune că o rată de conversie situată între 1% și 3% este una medie, iar o rată de conversie de 2%-5% este considerată a fi bună.
Ce factori influențează rata de conversie?
Cel mai important este să te adresezi grupului țintă potrivit. Apoi, dacă îți cunoști bine grupul țintă, este esențial să te asiguri că te adresezi acestora prin canalele potrivite. Așa cum sigur știi, fiecare platformă de social media este frecventată de anumite grupuri de vârstă, de exemplu. Așadar, este important să te adresezi publicului tău țintă pe platforma potrivită, în funcție de categoria în care se încadrează audiența ta. Asigură-te că întreaga călătorie a clienților este optimizată pentru grupul țintă.
Este, de asemenea, extrem de importantă utilizarea site-ului. Întreaga experiență a utilizatorului pe site trebuie să fie foarte bună. Dacă aceasta nu este corectă, ratele de respingere vor crește mai repede și mai mult decât ți-ai dori.
Iată care sunt principalii factori care influențează rata de conversie:
- Grupul țintă
- Canalul
- Călătoria clientului
- Experiența utilizatorului pe site
- Cunoașterea brandului
- Industria
- Competiția
De ce este importantă rata de conversie?
Principalul motiv pentru care este importantă rata de conversie este acela că ea reprezintă singura modalitate prin care poți evalua corect eficacitatea campaniilor tale de marketing. Astfel, poți să evaluezi succesele campaniei tale și totodată să le compari și să utilizezi informațiile pentru a lua decizii care nu se bazează pe sentimentul tău. De asemenea, rata de conversie îți permite să calculezi ROI-ul, în cazul în care îți dorești să te extinzi.
Rata de conversie este o verigă importantă în strategia de marketing, întrucât te ajută să evaluezi succesul campaniei tale, să calculezi rentabilitatea investiției pentru extindere, să identifici vizitatori valoroși, să testezi eficacitatea conținutului tău și să iei decizii strategice.
Comentarii recente