Odată cu lansarea WordPress 5.0, WordPress s-a îndreptat înspre Editarea completă a site-ului (FSE). Astfel, utilizatorii pot acum folosi blocurile Gutenberg pentru a posta conținut, precum și pentru a proiecta website-uri întregi. Pentru a realiza editarea completă a site-ului (FSE), WordPress dezvoltă un editor de blocuri care folosește directoare bloc, modele de bloc și teme de bloc. Aceste teme de bloc necesită două componente pentru a funcționa, și anume, șabloane și stiluri globale. Despre stilurile globale am ales să vorbim azi, în acest articol.
Despre stilurile globale, pe scurt
Stilurile globale îi ajută pe utilizatori să schimbe stilul general al site-ului. Le permite să evite editarea individuală a blocurilor sau paginilor. Extinde funcționalitatea de editare completă a site-ului, oferind un nivel mai ridicat de personalizare pentru Gutenberg și WordPress. Cu stilurile globale, utilizatorii au un control îmbunătățit al aspectului și designului site-ului lor. Tot cu ajutorul acestora, dezvoltatorii de teme au mai multă libertate și dispun de mai multă funcționalitate în crearea și stilarea blocurilor.
Înainte de lansarea stilurilor globale WordPress, designerii web care editau site-uri rulau pe editorul clasic al WordPress și erau nevoiți să utilizeze PHP pentru a adăuga opțiuni de culoare și dimensiuni de font, de exemplu. Utilizând PHP, adăugau opțiuni de stilizare (CSS) atât la front-end, cât și la partea de administrare a temei.
Ce oferă stilurile globale WordPress?
Stilurile globale te scutesc de bătăi de cap. Cu ajutorul acestora, WordPress adaugă automat stilurile, fără a fi nevoie să scrii CSS suplimentar. Poți utiliza stilurile globale pentru a modifica stilul unei teme sau pentru a activa ori dezactiva setările și caracteristicile. De asemenea, cu ajutorul acestora, utilizatorii pot selecta o culoare de fundal sau pot modifica dimensiunea textului pentru întreaga temă, totul dintr-un singur loc.
Totuși, stilurile globale nu limitează personalizarea individuală. În continuare, poți edita stilurile de blocuri individuale și poți modifica stilurile globale.
Cum funcționează stilurile globale
Stilurile globale permit dezvoltatorilor să utilizeze un nou fișier de setări ale temei, denumit theme.json, pentru a defini site-ul și a bloca valorile implicite. Datele din obiectele acestui fișier sunt reformatate ca CSS și proprietăți personalizate CSS pentru a defini stilurile. Există două părți esențiale ale acestui fișier: setări și stiluri.
Setări
Setările listează valori globale sau contextuale care descriu modul în care se comportă editorul și blocurile. Acestea definesc care comenzi sunt dezactivate sau ascunse, valorile prestabilite (precum paletele de culori) și setările implicite de tipografie.
Stiluri
Stilurile definesc limbajul de design al temei și le permit editorilor de teme sau autorilor să decidă caracteristici precum: dimensiunea fontului, înălțimea liniei, culoarea linkurilor, dimensiunea titlurilor și culorile implicite.
Când sunt redate, stilurile se traduc în foi de stil (CSS), care sunt implementate în interfața și administrarea temei.
Cum poți testa stilurile globale?
Pentru utilizarea stilurilor globale, ai nevoie de o temă care îți permite editarea completă a site-ului (FSE), cum este tema Twenty Twenty-Two, precum și modulul Gutenberg să fie activ. Iată cum să testezi editarea completă a site-ului:
1. Mergi la Editorul de site (Site Editor) din panoul de administrare WordPress.
2. Deschizi bara laterală de stiluri globale (Global Styles), dând click pe pictograma Aa.
Sub Stiluri Globale, vei vedea două file:
– Global – aceste setări afectează site-ul web. De exemplu, o culoare de fundal pe care o selectezi aici va fi culoarea de fundal a întregului site.
– În funcție de tipul de bloc (By block type) – aceste setări afectează toate copiile unui tip de bloc. De exemplu, dacă modifici culoarea unui grup de blocuri, se va schimba culoarea pentru toate blocurile din acel grup.
Concluzie
Stilurile globale WordPress le permit utilizatorilor să modifice aspectul site-ului lor fără a edita blocuri sau pagini individuale. Utilizarea acestora adaugă automat stiluri la teme sau blocuri, fără a fi nevoie de PHP sau CSS, cum era în cazul editorului clasic.
Comentarii recente