Ce este un landing page? Tipuri de pagină de destinație

Ce este un landing page? Tipuri de pagină de destinație

Dacă ai o afacere, atunci ai nevoie de marketing online. Acesta poate reprezenta cel mai bun prieten al tău, cu condiția să ai o strategie puternică de marketing digital, care să surprindă perfect mesajul pe care vrei să îl transmiți prin brandul tău și să îl promovezi pe cât mai multe canale. Unul dintre cele mai eficiente instrumente de marketing online este reprezentat de landing page sau pagina de destinație.

Un landing page este un instrument extraordinar de util în generarea conversiilor. Cu ajutorul unei astfel de pagini de destinație, îți poți viza exact publicul și îl poți ghida prin canalul de vânzări. Începem azi un ghid format din mai multe părți, prin intermediul căruia ne dorim să îți oferim o perspectivă cât mai completă și clară asupra unei pagini de destinație, de la ceea ce înseamnă o astfel de pagină și până la metode prin care îl poți folosi pentru a atrage trafic.

Ce este un landing page?

Un landing page este destinația persoanelor care sunt interesate să afle mai multe despre afacerea ta după ce au văzut o campanie de marketing sau publicitate online. Totuși, nu trebuie confundat cu o pagină de introducere sau un microsite. O pagină de destinație îi atrage pe utilizatori să apese click pe un îndemn strategic (call-to-action), cum ar fi un buton „Începe”, „Abonează-te” sau „Cumpără acum”.

Pagina de destinație se axează pe un singur obiectiv, care este în general conversia sau generarea de potențiali clienți. Această precizie face ca o pagină de destinație să fie o unealtă extrem de eficientă și, de asemenea, reduce costurile de atragere a potențialilor clienți și de realizare a vânzărilor.

Diferența dintre pagină de destinație și site web

Principala diferență dintre pagina de pornire a unui website și pagina de destinație este că aceasta din urmă este specifică, în timp ce pagina de pornire are mai multe fațete. Conținutul unei pagini de pornire introduce, oferă informații generale menite să arate ce găsești pe website-ul respectiv, în timp ce pagina de destinație oferă informații adaptate unui scop precis.

O pagină de pornire conține, de obicei, mai multe link-uri, în timp ce un landing page oferă un singur link, pentru a menține vizitatorii concentrați pe îndemnul principal la acțiune. Așadar, o pagină de destinație le oferă vizitatorilor săi doar două opțiuni: să convertească sau să închidă pagina.

Tipuri de pagini de destinație

Când încerci să decizi ce tip de landing page se potrivește afacerii tale, gândește-te la obiectivele pe care le ai. Îți dorești să aduni informații de contact pentru potențialii clienți? Vrei să oferi o vânzare unică? Ai în plan să colectezi răspunsuri pentru un eveniment? Fixarea unui obiectiv clar și concentrarea asupra acestuia te ajută să construiești o pagină de destinație precisă și bine direcționată. Dar iată care sunt principalele tipuri de pagini de destinație:

Pagină de destinație cu formă lungă (long-form landing page)

Este cel mai lung tip de pagină de destinație. Un astfel de landing page cuprinde o cantitate semnificativă de conținut, inclusiv informații extinse despre un produs sau serviciu  și imagini care subliniază valoarea pe care o oferă produsul sau serviciul respectiv. De aceea, o astfel de pagină de vânzare cu formă lungă poate fi atractivă pentru optimizarea căutării.

Pagină de destinație a produsului (product landing page)

Dacă ai un produs pe care îți dorești să îl scoți în evidență, este recomandat să creezi o pagină de destinație a produsului. O poți utiliza pentru a explora funcționalitatea, caracteristicile și beneficiile produsului respectiv.

Pagină de destinație a evenimentului (event landing page)

Dacă organizezi un eveniment, ai nevoie de o pagină de destinație a evenimentului pentru a facilita promovarea acestuia. Un astfel de landing page reprezintă o modalitate excelentă prin care persoanele interesate pot afla mai multe, pot răspunde sau cumpăra bilete.

Pagină de destinație de generare a potențialilor clienți (lead-generation landing page)

Cunoscută și sub denumirea de lead-gen sau lead-capture în limba engleză, un landing page pentru generarea potențialilor clienți colectează informații despre publicul tău, pentru a genera potențiali clienți. În general, o astfel de pagină include un formular în care vizitatorii își pot trimite informațiile de contact. Aceasta te poate ajuta să obții o perspectivă asupra potențialilor clienți, precum și despre modalitățile prin care poți ajunge la ei. Pentru a încuraja utilizatorii să își introducă datele, oferă un stimulent, cum ar fi un cod de reducere, un ebook, un webinar sau un buletin informativ exclusiv.

Pagină de destinație pentru dezabonare (unsubscribe landing page)

O astfel de pagină îți oferă o ultimă șansă de a păstra clienții care s-au înscris pentru email marketing. Poți oferi stimulente pentru a face abonamentul mai atrăgător, poți să le oferi opțiunea de a schimba frecvența emailurilor sau să le reamintești ce pierd dacă aleg să se dezaboneze.

Pagină de destinație „în curând” (coming soon landing page)

Un astfel de landing page te poate ajuta să stârnești interesul și entuziasmul cu privire la afacerea ta viitoare. Ia în considerare postarea datei planificate pentru lansare și creează un formular de „anunță-mă”, prin care utilizatorii să poată fi notificați atunci când site-ul tău va fi lansat oficial.

Pagină de destinație de mulțumire (thank-you landing page)

O pagină de mulțumire apare atunci când un client efectuează o acțiune, cum ar fi finalizarea unei achiziții sau partajarea informațiilor sale de contact. De aceea, un astfel de landing page poate alimenta în mod eficient clienții potențiali și poate păstra clienții existenți. Poți folosi o pagină de destinație de mulțumire pentru a crea un funnel suplimentar, oferindu-le un stimulent.

Pagină de destinație cu click-uri (click-through landing page)

Un astfel de landing page are de obicei un CTA care trimite vizitatorii direct în fluxul de finalizare a comenzii, determinându-i să cumpere sau să se aboneze. De obicei, site-urile de comerț electronic axate pe realizarea de vânzări imediate folosesc acest tip de landing page.

Concluzie

Un landing page este o unealtă excelentă pe care o poți utiliza în strategia ta de marketing online. Există numeroase tipuri de pagini de destinație, fiecare servind unui scop precis. De aceea, este necesar să știi exact care este scopul pe care vrei să îl atingi prin intermediul unei astfel de pagini, înainte de a crea efectiv pagina de destinație pentru afacerea ta.

Leave a Comment