Despre rata de conversie am vorbit în articolul de aici. Însă, pentru a îmbunătăți rata de conversie, este necesar să cunoști mai multe detalii și tehnici concrete. CRO, sau optimizarea ratei de conversie, este un proces de analiză a comportamentelor utilizatorilor pentru a îmbunătăți rata de conversie a site-ului tău. Optimizarea ratei de conversie te va ajuta să identifici acele părți ale site-ului tău care reduc rata de conversie și să remediezi aceste probleme. O parte esențială a CRO este maximizarea valorii traficului site-ului tău, nu creșterea acesteia.
Înainte de a trece la metodele eficiente pentru optimizarea ratei de conversie, este important să cunoști termenii pe care îi vei întâlni în acest proces:
- Conversie: acțiunea dorită de utilizator pe care dorești să o efectueze utilizatorii tăi atunci când îți vizitează site-ul web. În mod normal, aceasta se referă la o achiziție, dar poate fi o înregistrare prin e-mail, înregistrarea unui cont sau descărcarea unei aplicații.
- Rata de conversie: procentul de vizitatori care efectuează conversii după ce ți-au vizitat site-ul web. Cu alte cuvinte, este numărul de conversii împărțit la numărul de vizitatori.
- Îndemn la acțiune (CTA): un îndemn la acțiune este de obicei un buton care instruiește publicul să facă clic pe el și să ia o acțiune axată pe conversie. Câteva exemple comune sunt: Cumpără acum , Comandă astăzi, Abonează-te la newsletter etc.
- Pâlnia (funnel-ul): procesul pas cu pas pe care vizitatorii îl fac pentru a efectua conversia. Aceasta include pagina de destinație și CTA până la confirmare.
- Rata de ieșire: exprimă numărul de persoane care vizitează o pagină, dar pleacă fără a efectua nicio acțiune dorită. Se exprimă în procente.
- Rata de abandon: numărul de persoane la 100 de vizitatori care intră într-un canal de conversie, dar nu efectuează conversia în cele din urmă.
7 metode eficiente pentru optimizarea ratei de conversie
Există diverse strategii pe care le poți implementa pentru optimizarea ratei de conversie. În articolul de azi îți vom arăta care sunt șapte dintre cele mai eficiente metode în acest sens.
1. Optimizează viteza de încărcare a paginii
Timpul de încărcare a paginii indică durata necesară pentru ca un site web sau o pagină web să se încarce complet și să devină vizibil pe ecran odată ce un utilizator inițiază o vizită pe site.
O analiză cuprinzătoare a peste 4 miliarde de vizite web dezvăluie că utilizatorii de desktop se confruntă cu un timp mediu de încărcare a paginii web de 2,5 secunde, în timp ce utilizatorii de telefonie mobilă se confruntă de obicei cu o durată ceva mai mare, de 8,6 secunde. Și ratele de conversie de pe site-uri web scad cu 4,42% pentru fiecare secundă de timp de încărcare în primele cinci secunde.
Prin urmare, îmbunătățirea vitezei de încărcare a paginii este crucială pentru creșterea ratelor de conversie. Iată câteva sfaturi dovedite pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a site-ului tău. Înainte de a face orice modificare, realizează un audit al site-ului tău și efectuează potențiale remedieri.
- Utilizează instrumente de testare a performanței.
- Optimizează toate elementele vizuale.
- Elimină pluginurile inutile.
- Utilizează o rețea de livrare de conținut (CDN).
- Instalează un plugin de cache.
- Redu dimensiunea fișierelor JavaScript și CSS.
2. Pentru optimizarea ratei de conversie, simplifică procesul de plată
Îmbunătățirea procesului de achiziție este o inițiativă strategică folosită de comercianții cu amănuntul sau proprietarii de site-uri web pentru a crește ratele de conversie. Obiectivul este de a reduce distragerile și de a spori încrederea la fiecare pas al călătoriei la casă.
De exemplu, un număr remarcabil de potențiali cumpărători aleg să-și abandoneze coșurile de cumpărături atunci când sunt obligați să treacă prin procesul de creare a contului. Așadar, permițând checkout-ul pentru oaspeți sau prin rețele sociale, le poți permite cumpărătorilor să își finalizeze achizițiile fără probleme, eliminând nevoia de a introduce detalii personale, cum ar fi datele de naștere sau parolele.
De asemenea, poți oferi simplitatea plății cu un singur clic, în care cumpărătorii își introduc informațiile o singură dată. Vizitele ulterioare sunt simplificate fără efort, deoarece e-mailul, adresa de expediere și detaliile cardului de credit sunt stocate în siguranță și completate automat pentru confortul lor.
3. Utilizează scarcity pentru a crea FOMO
Folosind tactici de scarcity, îți poți îmbunătăți ratele de conversie, transformând vizitatorii în clienți entuziaști. Scarcity creează un sentiment de urgență, ne exploatează teama de a ne pierde și ne motivează să luăm măsuri prompte.
Imaginează-ți că te plimbi printr-un site web și dai peste o pagină de destinație care afișează un semn care proclamă o ofertă pe perioadă limitată: Cumpără unul, obține unul gratuit. Reacția ta imediată va fi să te năpustești în magazin și să profiți de ocazie înainte ca aceasta să dispară. Poți chiar să utilizezi un cronometru sau o numărătoare inversă pentru a crea FOMO.
Iată câteva exemple de cuvinte sau propoziții care creează scarcity:
- Oferta se încheie mâine
- Au mai rămas doar X ore
- Doar pentru membri
- Ediție limitată
- Oferte exclusive
4. Folosește dovezi sociale pentru optimizarea ratei de conversie
Folosește dovezile sociale pentru a profita de influența altor utilizatori pentru a-i încuraja pe utilizatori să atingă obiectivele de conversie. Dovezile sociale asigură întotdeauna credibilitatea afacerii tale în fața potențialilor cumpărători. Așadar, atunci când integrezi recenziile clienților chiar pe pagina produsului, poți construi încrederea clienților, deoarece te ajută să demonstrezi valoarea și calitatea produsului sau serviciului tău.
Iată câteva modalități eficiente de a prezenta dovezi sociale pe site-ul tău:
- Afișează recenziile și mărturiile clienților
- Afișează insigne de încredere și sigilii de securitate
- Prezintă procentul de recenzii pozitive
- Premii și studii de caz
- Prezintă mențiunile de pe rețelele sociale și numărul de distribuiri
- Adaugă fotografii sau videoclipuri ale clienților
- Arată susținerea pe care o primești de la o celebritate sau un influencer
5. Oferă reduceri și promoții
Poți crea o promoție și poți profita de ea. Un cod de reducere sau o promoție fulger poate face întotdeauna clienții fericiți și entuziasmați și îi poate determina să cumpere mai mult. Prin urmare, există întotdeauna șansa de a obține o creștere a ratei de conversie.
Vizând ocazii precum Black Friday, Halloween-ul, Ziua Națională, Crăciunul sau Anul Nou, poți lansa o ofertă sezonieră și poți face marketing prin e-mail sau afișa bannere pe site-ul tău pentru a-ți anunța clienții înainte ca vânzarea să aibă loc. În plus, poți oferi o probă gratuită sau un cadou demonstrativ.
Pe lângă utilizarea de vânzări directe și strategii promoționale, ia în considerare crearea de oferte atractive, cum ar fi livrarea gratuită, o garanție solidă a produsului și politici de rambursare prietenoase cu clienții, pentru a cultiva o experiență centrată pe client, care depășește simplele tranzacții.
6. Pentru optimizarea ratei de conversie, este esențial să analizezi ratele de ieșire și ratele de respingere
Rata de respingere este în esență numărul de vizitatori care ajung pe pagina de pornire, dar nu merg la a doua pagină. Rata de ieșire este calculată pe baza persoanelor care părăsesc site-ul tău după ce ajung pe o anumită pagină.
Dacă acorzi atenție optimizării ratei de conversie, trebuie să înțelegi rata de respingere și rata de ieșire. Chiar dacă cele două valori măsoară aproape același lucru, este esențial să examinezi acțiunile ulterioare ale vizitatorului pentru a distinge între o ieșire și o respingere.
În timp ce o rată mare de ieșire pe pagina ta de mulțumire poate să nu fie o problemă, o rată mare de ieșire pe pagina ta de finalizare a achiziției semnalează o problemă potențială în canalul tău de vânzări. În mod similar, există mai mulți factori care pot afecta rata de respingere, inclusiv lungimea conținutului, valoarea pe care o oferi pentru fiecare pagină a site-ului sau nivelul de optimizare al fiecărei pagini.
7. Optimizarea ratei de conversie presupune o experiență mobilă perfectă
Având în vedere că lumea este tot mai dependentă de dispozitivele mobile pentru navigarea pe web, a devenit esențial pentru companii să-și îmbunătățească site-urile web pentru o compatibilitate optimă cu dispozitivele mobile. Un site web care este atent optimizat pentru dispozitivele mobile nu numai că asigură o experiență perfectă pentru vizitatorii care accesează site-ul prin intermediul dispozitivelor lor mobile, dar, de asemenea, sporește semnificativ probabilitatea ca acești vizitatori să efectueze acțiunea dorită, fie prin abonarea la buletine informative sau prin efectuarea unei achiziții. În caz contrar, vei pierde o mare parte din potențiali clienți.
Când optimizezi pentru dispozitive mobile, ia în considerare factori precum îndemnurile la acțiune, designul, navigarea, formularele sau imaginile pentru a asigura un rezultat pozitiv. Testează-ți în mod regulat site-ul pe mai multe dispozitive mobile, optimizează imaginile și conținutul, utilizează fonturi mai mari și fă ca butoanele să fie ușor de atins.
În încheiere
Acestea sunt tendințele în CRO pe care le poți testa pentru a vedea o creștere a conversiilor. Ține cont de aceste recomandări simple pentru optimizarea ratei de conversie și vei reuși să obții rezultatele dorite.
Comentarii recente