Viteza site-ului are un impact major asupra ratei de respingere, întrucât o viteză redusă crește rata de respingere, scăzând vizualizările și timpul petrecut pe site-ul tău. Experiența utilizatorului este unul dintre cele mai importante aspecte ale marketingului online. Un website lent poate afecta experiența generală a utilizatorului, întrucât acestuia îi va lua mai mult timp să obțină ceea ce caută. Potrivit unui sondaj, 47% dintre utilizatori se așteaptă ca o pagină web să se încarce în 2 secunde sau chiar mai puțin, iar majoritatea persoanelor sunt dispuse să aștepte 6-10 secunde înainte de a abandona o pagină web.
Din acest motiv, dacă site-ul tău se încarcă extrem de lent, te poți aștepta ca vizitatorii tăi să caute un alt site similar pentru a obține informațiile de care au nevoie sau pentru a achiziționa produse sau servicii. Acest lucru afectează rata de respingere, ceea ce va duce la scăderea site-ului tău în clasament.
Așadar, atunci când construiești un website, este important nu doar să te asiguri că arată așa cum îți dorești, ci și că funcționează corespunzător. Este de asemenea important să testezi periodic viteza site-ului tău și să iei toate măsurile necesare pentru a o îmbunătăți, astfel încât să eviți să pierzi clienți din cauza unui site cu încărcare lentă.
Există numeroși factori care pot influența viteza site-ului, iar în articolul de azi ne-am propus să îți prezentăm cel mai importanți dintre aceștia, astfel încât să știi la ce să fii atent atunci când îți construiești site-ul.
1. Folosirea prea multor fonturi personalizate reduce viteza site-ului
Când îți creezi site-ul, este ușor să te lași purtat de entuziasm și să experimentezi diverse elemente, precum fonturile. Există câteva recomandări privind respectarea principiilor de tipografie, cum ar fi contrastul, ierarhia și echilibrul, însă este suficient să reții că prea multe fonturi combinate pe un site pot afecta performanța paginii.
Browserele de internet pot înțelege ușor fonturile de sistem, întrucât majoritatea computerelor le au deja descărcate (aceste fonturi sunt cele precum Arial sau Times New Roman). Însă cei care utilizează fonturi personalizate sau fonturi stilistice speciale, în afara celor comune, necesită descărcarea fișierului pentru ca textul să fie vizibil. Acest lucru necesită mai mult timp de încărcare decât fonturile de sistem, iar cu cât utilizezi mai multe fonturi speciale sau personalizate pe o singură pagină, cu atât va dura mai mult încărcarea paginii respective.
Pentru a evita ca viteza site-ului tău să fie afectată de fonturi, este recomandat să optezi pentru fonturi de sistem sau să nu folosești mai mult de trei-patru fonturi personalizate.
2. Utilizarea fișierelor media de mari dimensiuni
Când utilizezi imagini și videoclipuri de rezoluție înaltă pentru site-ul tău, acest lucru poate afecta viteza site-ului, întrucât afectează lățimea de bandă, ducând la încetinirea acesteia. Este important să alegi formatele de imagine potrivite, adică să optezi pentru cele obișnuite, cum ar fi .jpg, .png sau .svg. Este chiar recomandat să utilizezi fișiere .jpg în loc de .png atunci când este posibil, deoarece imaginile .jpg sunt de până la zece ori mai mici decât .png, astfel că se încarcă mai repede.
De asemenea, poți optimiza imaginile comprimându-le dimensiunea. Cât despre videoclipuri, este recomandat să le găzduiești extern pe platforme de streaming, iar abia apoi să le încorporezi în site-ul tău.
3. Prea multe ferestre pop-up pot reduce viteza site-ului
Există anumite mesaje sau anunțuri pe care îți dorești ca vizitatorii tăi să le vadă negreșit când îți accesează site-ul, iar pentru asta folosești ferestre pop-up. Este în regulă să ai un pop-up pentru abonare sau vânzare, care să apară la câteva secunde după ce vizitatorul a accesat site-ul, însă dacă fereastra pop-up apare la fiecare secunde, nu doar că devine enervant pentru vizitator, ci poate chiar duce la încetinirea vitezei site-ului.
4. Folosirea prea multor funcții terță parte poate afecta viteza site-ului
În zilele noastre, poți încorpora conținut terță parte în propriul tău site, nefiind astfel nevoie să utilizezi tot propriul conținut. Deși acest lucru îi ajută pe utilizatori să poată face mai multe acțiuni pe site-ul tău, poate duce totodată la scăderea vitezei site-ului. Este recomandat să păstrezi doar aplicațiile terță parte pe care le utilizezi în mod activ, fără a încărca pagina de pornire cu aplicații și conținut terță parte.
5. Supraîncărcarea paginii de pornire a site-ului are impact asupra vitezei de încărcare
O altă cauză comună a vitezei reduse a unui site o constituie supraîncărcarea paginii de pornire cu conținut vizual bogat, cum ar fi galerii foto, videoclipuri și fonturi personalizate. Pentru a evita ca asta să se întâmple, concentrează-ți atenția pe simplificarea secțiunii de sus a paginii de pornire și încearcă să limitezi acest conținut la text cu fonturi de sistem și la imagini statice, întrucât acestea se încarcă mai repede.
6. Utilizarea .gif-urilor afectează viteza site-ului
Fișierele tip .gif au schimbat complet comunicarea modernă, fiind extrem de tentante. Dezavantajul acestora este că nu poți controla redarea lor, iar redarea începe doar după ce toate cadrele de conținut sunt încărcate. Așadar, deși sunt tentante, este recomandat să folosești un videoclip în loc de GIF pentru a prezenta conținut animat, întrucât formatele moderne de codificare video au o calitate mai bună și dimensiuni mai mici ale fișierelor în comparație cu fișierele .gif.
7. Problemele cu JavaScript influențează viteza site-ului
Utilizarea modulelor JavaScript face ca site-ul să fie mai interactiv și mai dinamic pentru utilizatori, iar lipsa acestora poate face ca site-ul să arate monoton și depășit. Însă, dacă nu optimizezi JavaScript, poate scădea viteza de încărcare a site-ului, afectând experiența utilizatorilor.
8. Stocarea cache inexistentă sau inadecvată are impact asupra vitezei site-ului
Stocarea în cache presupune salvarea unor copii statice ale fișierelor site-ului în browser. Atunci când utilizatorii vizitează site-ul tău din nou, browserele lor pot afișa datele stocate în cache, fără a fi necesar să aștepte ca site-ul să se reîncarce. Așadar, este recomandat să utilizezi stocarea în cache în browser/HTTP și în cache pe server, pentru a-ți îmbunătăți site-ul și performanța acestuia.
9. Un site care nu este optimizat pentru mobil are probleme cu viteza de încărcare
În zilele noastre, tot mai mulți utilizatori web accesează site-urile de pe dispozitivele lor mobile. Asta presupune că este important să ai o versiune mobilă a site-ului complet funcțională. O greșeală comună pe care o fac proprietarii de site-uri este că nu verifică să vadă dacă versiunea mobilă a site-ului arată și funcționează așa cum ar trebui. Este posibil ca anumite elemente ale unui site să nu arate la fel de bine pe un dispozitiv mobil precum arată pe un desktop, iar alte elemente pot fi chiar inutile pe dispozitivele mobile. Așadar, este esențial să optimizezi site-ul pentru mobil și să ascunzi elementele inutile, păstrându-le active doar pe cele de bază.
10. Prea multe reclame afectează viteza site-ului
Afișarea reclamelor pe site te poate ajuta să obții venituri, însă îți poate afecta viteza site-ului. Când ai prea mult reclame, sporesc solicitările HTTP, ceea ce duce la reducerea vitezei de încărcare a site-ului. Așadar, încearcă să limitezi reclamele folosind doar cele care îți sunt absolut necesare.
11. Găzduirea web are un impact major asupra vitezei de încărcare a site-ului
Adeseori, site-urile web se încarcă lent din cauza serverului pe care sunt găzduite. Atunci când un utilizator accesează site-ul tău, browserul solicită toate informațiile și datele necesare pentru a-l afișa. Ca urmare, dacă există o problemă cu serverul sau dacă acesta nu funcționează bine, va dura mai mult pentru a răspunde, ceea ce va scădea experiența utilizatorului.
Concluzie
Așa cum ai văzut, există numeroase cauze care pot afecta viteza site-ului tău. Asigură-te că verifici în permanență viteza și că iei toate măsurile necesare pentru ca aceasta să nu scadă prea mult și să nu afecteze experiența utilizatorilor pe site-ul tău. Pentru asta, poți apela la servicii de mentenanță a site-ului, care să te ajute să menții viteza site-ului cât mai ridicată.
Comentarii recente